Bilindiği üzere Windows 8 Consumer Preview ürünü çıktı ve birçok kişi tarafından fiziksel ve sanal ortamlarda test edilmeye başlandı.Size bu makalemde Windows 8 ile Windows 7 işletim sistemini aynı bilgisayarda mevcut yapınızı bozmadan ve mevcut Windows 7 sisteminize dokunmadan nasıl yükleneceği hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Yazı içerisinde Windows 8 kurulum işlemlerine de detaylı olarak değineceğiz.
Makinede her kullanıcıyı göz önüne alarak tek disk yapısı üzerinden anlatımı gerçekleştireceğim fakat birden çok diskiniz var ise ve Windows 8 kurulumunu bu disklerden birisinin üzerine yapacak iseniz kurulum sırasında da bu diski seçerek yine aynı şekilde kuruluma devam edebilirsiniz. Kurulumu yapmadan önce mevcut sistemimizde bir takım ön ayarları yapmamız gerekmektedir.
Bilgisayarınızı kuruluma hazırlama
İlk önce Windows 7 bilgisayarımı kuruluma hazırlayalım.
Görüldüğü üzere Windows 7 Professional SP1 64 Bit bir işletim sistemi ve tek bir 80 GB'lık disk mevcut. Aynı disk üzerinde kurulum yapacağımız için bu disk üzerinde ikinci bir bölümoluşturmamız gerekmekte. Windows 7 ile hayatımıza giren ve güzel bir özellik olan Disk Küçültme (Disk Shrink) özelliği ile mevcut diskimizde bir alan oluşturacağız.
Bilgisayarım logosu üzerinde fare ile sağ-tuş yapıp Özellikler (Properties) diyoruz.
Açılan pencereden sol taraftaki ağaçtan Disk Yönetimi (Disk Managemet) kısmına geliyoruz. Göründüğü üzere 100 MB lık bir Sistem Rezerve (System Reserved) kısım ve 80 GB lık Windows 7 için (C:) kısmı bulunuyor.
(C:) diskini seçerek Sağ-tuş yapıp Birimi Küçült (Shrink Volume) seçeneğini ile devam ediyoruz.
Windows 8 için ne kadarlık bir alan istediğimizi MB cinsinden yazıyoruz.
Windows 8 için min. 20 GB (64 bit sürümü için) disk alanına ihtiyaç olduğunu da göz önüne alarak gerekli ayarlamayı yaparak devam ediyoruz.
Görüldüğü gibi 38,15 GB'lık bir biçimlendirilmemiş bir alanımız oldu.
Biçimlendirme işlemini Windows 8'e bırakmadan kendimiz bir biçimlendirme yapalım ve kurulum sırasında diskleri karıştırmamak için diske bir isim atayalım. Biçimlendirilmemiş alanda sağ-tuş diyerek Yeni Basit Birim (New Simple Volume) diyerek devam ediyoruz.
İleri (Next) ile devam ediyoruz.
İleri (Next) ile devam ediyoruz.
Diskimize bir harf atayarak devam ediyoruz.
Birim Etiketi (Volume Label) kısmına Windows 8 isimin yazarak devam ediyoruz.
Son (Finish) diyerek bitiriyoruz.
Biçimlendirme işlemi tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi bir tabloyla karşılaşmamız gerekiyor. (C:) diskine ben ayrıca Windows 7 adında bir etiket tanımladım. Bu isimlendirmeyi kurulum sırasında diskleri karıştırmamak için yapıyoruz.
Disk yönetimi kapatıp bilgisayarıma girdiğimizde karşımıza bu şekilde 2 adet disk gelecektir.
Artık Windows 8 kurulumuna hazırız. Öncelikle buradaki adresten Windows 8 Consumer Preview sürümü indirelim. Bu indirdiğimiz Windows8-ConsumerPreview-setup.exe' yi4,99 MB boyutunda ve bize Windows 8 kurmamız için ön kurulum işlemleri, kurulum için medya oluşturmamızı ve lisans anahtarı sağlayacak.
Bu exe'yi Windows 7 makine üzerinde çalıştırıyoruz.
Windows 8 Consumer Preview şimdilik sadece İngilizce sürümü bulunduğu için kurulum işlemlerine İngilizce olarak devam edeceğiz.
Şu anda sistemi Windows 8 için uyumluluk taramasından geçiriyor.
Kullanmakta olduğum 7 tane aygıtımın da Windows 8 ile uyumlu olduğuna dair mesaj alıyorum. See the compatibility report diyerek uyumluluk raporunun detayını görebiliriz.
Raporun detaylı halini görüyoruz. Close diyerek devam ediyoruz.
Windows'u indirmeye hazır olduğumuzu ve ürün için kullanabileceğimiz ürün anahtarını alıyoruz.
Not: Direkt olarak Windows 8 ISO kalıbını internetten indirip kullanmaya çalıştığınızda ürün anahtarına ulaşamayacaksınız. Ama buradaki anahtar ile kendi indirdiğiniz ISO kalıbını da kullanabilirsiniz.
Next ile devam ediyoruz.
Lisans anahtarını da aldıktan sonra indirme işlemine başlıyoruz. Bu kısım internet hızınızla bağlantılı olarak zaman alabilir.
İndirme işlemi tamamlandı ve indirilen dosyalar kontrol ediliyor.
Next ile devam ediyoruz.
Dosyalar hazırlanıyor. Next ile devam ediyoruz.
Yükleme seçenekleri çıkıyor. Biz burada farklı bir alana kurulum yapacağımız için Install on another partition seçip Next ile devam ediyoruz.
Kurulumu nasıl yapacağımız hakkında bize bir soru soruyor. Burada istersek USB ile kurulum yapabilir ya da ISO kalıbı oluşturup DVD ile kurulum yapabiliriz.
Buradan ben ISO ile kuruluma devam edeceğim için ISO file to burn to a DVD seçeneğini seçip Save ile devam ediyorum.
Kayıt edeceğimiz yeri seçip Save ile devam ediyoruz.
ISO kalıbı oluşturuluyor. Next ile devam ediyoruz.
ISO kalıbımız hazırlandı. Finish ile sonlandırıyoruz. Bu ISO kalıbını Windows 7 ISO yazdırma özelliği ile DVD ye yazdırıyoruz.
Bu arada indirme sırasında indirilen dosyaları C:\WindowsESD klasörü altında görebiliriz.
ISO kalıbını DVD ye yazdırdıktan sonra bilgisayarımıza takıyoruz ve BIOS ayarlarından CD-ROM desteği ile başlaması için ayarlamaları yapıyoruz.
Bu ayarlama üreticiden üreticiye değiştiği için bu kısıma detaylı olarak girmeyeceğim.
Windows 8 ürününü ücretsiz ve kolay bir şekilde etkinleştirmek isteyenler. >>> https://tinyurl.com/uu9a5qg
YanıtlaSil